Nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws. Wil je vier keer per jaar lezen waar Calcutta Rescue zich mee bezig houdt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Alpha96 steunt CR met leren tassen

Oktober 2023

Het ontwerphuis Alpha96 gaat Calcutta Rescue steunen. Het bedrijf maakt en verkoopt duurzame leren producten die vooral in Kolkata worden gemaakt. Bij de verkoop van verschillende collecties tassen wordt nu met labels aandacht gevraagd voor onze stichting. Alpha96 gaat ook een deel van haar winst doneren aan Calcutta Rescue. 

 

Dankzij de verkoop van deze mooie tassen ondersteunen kopers in heel Europa onze stichting en daarmee ook duizenden kwetsbare inwoners die in armoede leven.Hans reist over land naar India

Januari 2023

Hans Verdonschot uit Eindhoven is na drie weken aangekomen in Kolkata. Hij vertrok op 3 januari en wilde met alles behalve het vliegtuig naar India reizen. Zo nam hij treinen, bussen, fietstaxi's en motortaxi's. Met zijn actie heeft Hans bijna 15.000 euro opgehaald voor Calcutta Rescue. Op 24 januari werd hij feestelijk in Kolkata onthaald.

 

Wil je meer weten over zijn missie? Dat lees je hier.Keurmerk goede doelen

 Per 1 november 2022 heeft Calcutta Rescue Nederland de erkenning gekregen van het CBF.  Deze erkenning is het keurmerk voor goede doelen, dat door het CBF (de toezichthouder Goede Doelen) wordt uitgegeven. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, hebben deze erkenning 

Gelijke kansen voor kinderen

Met hulp van de Nederlandse Cloverleaf foundation zijn 150 jongens en meisjes met een uniek onderwijsprogramma gestart. Het bijzondere aan het programma is dat er zowel bij jongens als de meisjes de nadruk wordt gelegd op gelijke kansen voor iedereen.    

In het door de onderzoekers- tevens Nederlandse bestuursleden- Jasmijn Loos en Esther Sulkers opgestelde vragenlijst beantwoorden alle kinderen uiteenlopende vragen over de positie van jongens en meisjes thuis.  
Kerstvideo 2022:  terug en vooruitblikken

Voor alle supporters laat deze video zien wat Calcutta Rescue heeft gedaan voor de allerarmsten.  Ook laten we zien wat we in 2023 aan plannen hebben voor betere hulp, onderwijs voor de mensen die dit keihard nodig hebben.Midden in de lockdown - alle scholen waren al een half jaar dicht - startte Calcutta Rescue in december 2020 met een brilliant initiatief. Education on wheels. Met deze schoolbus kregen de jongste leerlingen de kans om op een speelse manier te ontsnappen uit de lockdown.  Het grappige filmpje laat zien hoe de kleintjes werden onthaald.  25 July 2020: Dr. Jack Preger 90 jaar

Twee Britse vrijwilligers bezochten zijn huis in Norfolk met een verjaardagstaart.  Susan Lee, vertelde dat Jack er goed uitzag en nog steeds met zijn bekende gevoel voor humor. Jack houdt van grapjes. Voor het aansnijden van zijn verjaardagstaart ging hij de bijl halen waarmee dagelijks hout hakt om de fruitcake met kersen en doorspekt met whisky aan te snijden.       

Dr. Jack was vol bewondering voor wat jullie allemaal hebben gedaan, geld inzamelen en het goede doel op dit moment steunen.   

Dr. Jack bedankt iedereen die heeft deelgenomen of gedoneerd heeft aan de Kolkata Covid Challenge, die maar liefst 120.000 Pond heeft opgebracht! De wereldwijde gesponsorde wandeling werd gehouden op zijn 90ste verjaardag. Het ingezamelde geld gaat naar de extra uitgaven die Calcutta Rescue doet om haar personeel te beschermen en het doorgaan met het ondersteunen van de duizenden inwoners in de overvolle sloppenwijken met medicijnen, online onderwijs en voedselpakketten. Jack leeft erg mee met het personeel van Calcutta Rescue in deze moeilijke periode 

Kijk ook het filmpje waarop Jack de cake aansnijdt. 


April 2020: Lintjesregen in bestuur Calcutta

April 2020

Ongeloof en verbazing was op het gezicht van Lilian Teunissen af te lezen, toen zij tijdens haar werk in het ziekenhuis naar buiten was gelokt. Daar stond de bus van 'TV programma All you need is love', met een video- boodschap van haar vriend Dick en de burgemeester van Beverwijk met de aankondiging voor de koninklijke onderscheiding. 


De aankondiging bij Henk Loos verliep wat rustiger. De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, verraste Henk via een video whats-app bel verbinding met de koninklijke onderscheiding.    

Vanwege Corona zijn in het hele land de onderscheidingen via beeldverbindingen bekend gemaakt. Begin juli zijn de onderscheidingen in alle gemeenten uitgereikt.  in 2020 hebben 3305 Nederlanders een koninklijke onderscheiding ontvangen.   

De directeur van Calcutta Rescue, Jaydeep Chakraborty, beschreef Lilian als een moedige vrouw die een groot deel van haar leven heeft gewijd aan degenen die minder geluk hebben dan zijzelf. Hij zei dat Henk's "medeleven, empathie en liefde voor de mensheid" hem deze koninklijke onderscheiding waardig maakte.

Jaydeep zei: “Gefeliciteerd Henk en Lilian! Bedankt voor alles wat je hebt gedaan en bedankt aan al onze supporters over de hele wereld. ”

Voorzitter Jeroen van Basten Batenburg had al in 2010 al de eer om geridderd te mogen worden. 2019: International Meeting Amsterdam

In het weekend van 11 en 12 mei 2019 ontmoetten 38 vrijwilligers en 4 stafleden uit Kolkata elkaar in de Stay Okay in Amsterdam Oost. Een bijzondere IM omdat het de eerste keer is sinds het pensioen van oprichter Dr. Jack Preger.  Iedereen was het er na afloop over eens dat het wederom hele bijzondere dagen waren. De organisatie bestaat dit jaar 40 jaar! 


Op de foto van links naar rechts Shomir (Treasurer van het bestuur in Kolkata) en Conny Shoudhuri, Jeroen van Basten Batenburg (voorzitter), Denise Florentinus en Annemiek

Denise Florentinus, (26) uit Utrecht.  Afgestudeerd als Socioloog aan de Radboud vertelt: "Door veel te reizen naar andere landen, kwam ik er al snel achter dat dit niet voor iedereen een vanzelfsprekende kans is. Er zijn enorm veel mensen op de wereld die worden beperkt door armoede en onvoldoende ondersteuning krijgen vanuit de overheid. Vooral in India leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens en met het kassenstelsel is het voor hen haast onmogelijk om hier zonder hulp uit te komen. Ik wilde dus graag een steentje bijdragen, maar via welke Stichting zal ik dit doen? Calcutta Rescue werd via-via aan mij aangedragen. Na het eerste contact werd ik uitgenodigd voor een bestuursvergadering. Het persoonlijke karakter van de Stichting sprak mij direct aan. Daarnaast bewijst Calcutta Rescue met haar transparantie en de focus op duurzame ontwikkelingshulp, dat zij het beste met de lokale bevolking voor heeft. Hierdoor blijf ik mij met een goed gevoel inzetten als vrijwilliger.Oegstgeest, 17 december 2018

Kerstmarkt

Jaarlijks organiseert de Montessori school een kerstmarkt. De opbrengst komt ten goede aan de scholen van Calcutta Rescue. Eindhoven, 27 oktober 2018

Dutch Design Week en Calcutta Creative

Meike Fleskens is concept en content designer. In januari 2018 bezocht ze Kolkata om in het Handicrafts center een concept te bedenken voor het hergebruik van textiel.  Dit concept heeft ze in dit jaar verder vormgegeven en laat ze naast haar andere werk onder meer zien op de Dutch Design Week. Binnenkort keert ze terug naar Kolkata om de eerste ontwerpen te maken. 

 

Interesse in het Calcutta Creative concept. Neem dan contact op met Meike op 

 


5 mei 2017

Filantroop van het jaar: Dr. Jack Preger

Dr. Jack Preger is benoemd tot Filantroop van het Jaar op de  Asian Awards 2017 ceremonie in Londen.

Met de prijs  wordt zijn uitzonderlijke werk van de afgelopen 38 jaar erkend, zijn hulp aan de aller armsten in Kolkata.

Dr. Jack ontvangt zijn award uit handen van acteur Anupam Kherapril 2017

Esther bezoekt projecten

Bestuurslid Esther Sulkers was in de eerste week van april 2017 in India en bezocht een aantal projecten die door Calcutta Rescue worden ondersteund.

Op deze manier zien we van dicht bij dat alle donaties goed worden besteed.

maart 2017

Dr. Jack - The movie

In maart 2017 is de film over het leven Jack Preger, gemaakt door Benoit Lange, voor het eerst in Kolkata vertoond. Inmiddels heeft de film diverse onderscheidingen gewonnen. De hele film is hieronder te zien op Youtube

7 juli 2017

Walking in the Rain

Abby Cornelissen en Nick Jansen doen verslag van echte fikse moesson bui met veel water in Sudderstraat. Normaal in Kolkata maar niet voor de Eindhovenaren. Abby heeft als verpleegkundige deze zomer 6 weken stage gelopen  Bekijk hier haar filmpje. 


 29 november 2015

India Dag Haarlem

Door Lilian Teunissen

 

De India dag in de Stay Okay in Haarlem was een groot succes. Deze dag werd georganiseerd om het 25 jarig bestaan van Calcutta Rescue Nederland te vieren. Met 50 vrijwilligers en 200 bezoekers hebben we er een mooie dag van gemaakt en maar liefst 2500 Euro opgehaald voor de allerarmsten in Kolkata. Iederéén heel veel dank!!

27 sept 2015

Buurtcamping Eindhoven

door Henk Loos

 

In  Kolkata (India) wonen meer dan 1 miljoen mensen wonen in sloppenwijken. Sloppenwijken zijn in Kolkata illegaal. Bewoners weten nooit hoe lang ze er kunnen wonen. Faciliteiten zoals schoon drinkwater zijn er nauwelijks.  De mensen daar wonen op straat, op de stoep voor de deur van andere mensen of in parkjes. Iedere dag opnieuw leven deze families in onzekerheid of ze de dag erop nog mogen slapen in de geïmproviseerde slaapplek