Dr. Jack Preger negentig jaar

Twee Britse vrijwilligers bezochten zijn huis in Norfolk met een verjaardagstaart.  Susan Lee, vertelde dat Jack er goed uitzag en nog steeds met zijn bekende gevoel voor humor. Jack houdt van grapjes. Voor het aansnijden van zijn verjaardagstaart ging hij de bijl halen waarmee dagelijks hout hakt om de fruitcake met kersen en doorspekt met whisky aan te snijden.       

Dr. Jack was vol bewondering voor wat jullie allemaal hebben gedaan, geld inzamelen en het goede doel op dit moment steunen.   

Dr. Jack bedankt iedereen die heeft deelgenomen of gedoneerd heeft aan de Kolkata Covid Challenge, die maar liefst 120.000 Pond heeft opgebracht! De wereldwijde gesponsorde wandeling werd gehouden op zijn 90ste verjaardag. Het ingezamelde geld gaat naar de extra uitgaven die Calcutta Rescue doet om haar personeel te beschermen en het doorgaan met het ondersteunen van de duizenden inwoners in de overvolle sloppenwijken met medicijnen, online onderwijs en voedselpakketten. Jack leeft erg mee met het personeel van Calcutta Rescue in deze moeilijke periode 

Kijk ook het filmpje waarop Jack de cake aansnijdt. 

Help slachtoffers van de cycloon 

 

op 20 mei 2020 richtte Cycloon Amphan veel materiële schade aan in Bangladesh, West-Bengalen, en ook in de stad Kolkata.  Duizenden huizen  in Kolkata en daarbuiten zijn vernield. Veel patiënten kunnen we niet bereiken omdat stroom is uitgevallen en wegen geblokkeerd zijn.  Het dak van de Talapark kliniek en zwaar beschadigd. We helpen de mensen met voedselpakketten en plastic. We hebben alle steun nodig. 

 

Op de website van de BBC kun je meer lezen over de schade die Amphan heeft aangebracht 

 

Op de Instagram pagina van Calcutta Rescue meer beeldmateriaal van de gevolgen van de cycloon. 


April 2020: Lintjesregen in bestuur Calcutta

Ongeloof en verbazing was op het gezicht van Lilian Teunissen af te lezen, toen zij tijdens haar werk in het ziekenhuis naar buiten was gelokt. Daar stond de bus van 'TV programma All you need is love', met een video- boodschap van haar vriend Dick en de burgemeester van Beverwijk met de aankondiging voor de koninklijke onderscheiding. 


De aankondiging bij Henk Loos verliep wat rustiger. De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, verraste Henk via een video whats-app bel verbinding met de koninklijke onderscheiding.    

Vanwege Corona zijn in het hele land de onderscheidingen via beeldverbindingen bekend gemaakt. Begin juli zijn de onderscheidingen in alle gemeenten uitgereikt. 

 In Nederland hebben 3305 Nederlanders een onderscheiding ontvangen.   

De directeur van Calcutta Rescue, Jaydeep Chakraborty, beschreef Lilian als een moedige vrouw die een groot deel van haar leven heeft gewijd aan degenen die minder geluk hebben dan zijzelf. Hij zei dat Henk's "medeleven, empathie en liefde voor de mensheid" hem deze koninklijke onderscheiding waardig maakte.

Jaydeep zei: “Gefeliciteerd Henk en Lilian! Bedankt voor alles wat je hebt gedaan en bedankt aan al onze supporters over de hele wereld. ”

Voorzitter Jeroen van Basten Batenburg had al in 2010 al de eer om geridderd te mogen worden. 
2019: International Meeting Amsterdam

In het weekend van 11 en 12 mei 2019 ontmoetten 38 vrijwilligers en 4 stafleden uit Kolkata elkaar in de Stay Okay in Amsterdam Oost. Een bijzondere IM omdat het de eerste keer is sinds het pensioen van oprichter Dr. Jack Preger.  Iedereen was het er na afloop over eens dat het wederom hele bijzondere dagen waren. De organisatie bestaat dit jaar 40 jaar! 


Op de foto van links naar rechts Shomir (Treasurer van het bestuur in Kolkata) en Conny Shoudhuri, Jeroen van Basten Batenburg (voorzitter), Denise Florentinus en Annemiek

Denise Florentinus, (26) uit Utrecht.  Afgestudeerd als Socioloog aan de Radboud Universiteit, maar sinds kort begonnen aan een IT-traineeship. Door veel te reizen naar andere landen, kwam ik er al snel achter dat dit niet voor iedereen een vanzelfsprekende kans is. Er zijn enorm veel mensen op de wereld die worden beperkt door armoede en onvoldoende ondersteuning krijgen vanuit de overheid. Vooral in India leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens en met het kassenstelsel is het voor hen haast onmogelijk om hier zonder hulp uit te komen. Ik wilde dus graag een steentje bijdragen, maar via welke Stichting zal ik dit doen? Calcutta Rescue werd via-via aan mij aangedragen. Na het eerste contact werd ik uitgenodigd voor een bestuursvergadering. Het persoonlijke karakter van de Stichting sprak mij direct aan. Daarnaast bewijst Calcutta Rescue met haar transparantie en de focus op duurzame ontwikkelingshulp, dat zij het beste met de lokale bevolking voor heeft. Hierdoor blijf ik mij met een goed gevoel inzetten als vrijwilliger.Oegstgeest, 17 december 2018

Kerstmarkt

Jaarlijks organiseert de Montessori school een kerstmarkt. De opbrengst komt ten goede aan de scholen van Calcutta Rescue. Eindhoven, 27 oktober 2018

DDW en Calcutta Creative

Meike Fleskens is concept en content designer. In januari 2018 bezocht ze Kolkata om in het Handicrafts center een concept te bedenken voor het hergebruik van textiel.  Dit concept heeft ze in dit jaar verder vormgegeven en laat ze naast haar andere werk onder meer zien op de Dutch Design Week. Binnenkort keert ze terug naar Kolkata om de eerste ontwerpen te maken. 

 

Interesse in het Calcutta Creative concept. Neem dan contact op met Meike op 

 


5 mei 2017

Filantroop van het jaar: Dr. Jack Preger

Dr. Jack Preger is benoemd tot Filantroop van het Jaar op de  Asian Awards 2017 ceremonie in Londen.

Met de prijs  wordt zijn uitzonderlijke werk van de afgelopen 38 jaar erkend, zijn hulp aan de aller armsten in Kolkata.

Dr. Jack ontvangt zijn award uit handen van acteur Anupam Kherapril 2017

Esther bezoekt projecten

Bestuurslid Esther Sulkers was in de eerste week van april 2017 in India en bezocht een aantal projecten die door Calcutta Rescue worden ondersteund.

Op deze manier zien we van dicht bij dat alle donaties goed worden besteed.

maart 2017

Dr. Jack - The movie

In maart 2017 is de film over het leven Jack Preger, gemaakt door Benoit Lange, voor het eerst in Kolkata vertoond. Inmiddels heeft de film diverse onderscheidingen gewonnen. Meer info over deze film vind je op www.drjack.world

24 t/m 26 maart 2017

'International Meeting' in Kolkata

In 2017 is de jaarlijkse 'International Meeting' gehouden in Kolkata.

 

Een maal per jaar wordt een vergadering gehouden met Calcutta Rescue India en alle supportgroepen .


7 juli 2017

Walking in the Rain

Abby Cornelissen en Nick Jansen doen verslag van echte fikse moesson bui met veel water in Sudderstraat. Normaal in Kolkata maar niet voor de Eindhovenaren. Abby heeft als verpleegkundige deze zomer 6 weken stage gelopen  Bekijk hier haar filmpje. 

 29 november 2015

India Dag Haarlem

Door Lilian Theunissen

 

De India dag in de Stay Okay in Haarlem was een groot succes. Deze dag werd georganiseerd om het 25 jarig bestaan van Calcutta Rescue Nederland te vieren. Met 50 vrijwilligers en 200 bezoekers hebben we er een mooie dag van gemaakt en maar liefst 2500 Euro opgehaald voor de allerarmsten in Kolkata. Iederéén heel veel dank!!

27 sept 2015

Buurtcamping Eindhoven

door Henk Loos

 

In  Kolkata (India) wonen meer dan 1 miljoen mensen wonen in sloppenwijken. Sloppenwijken zijn in Kolkata illegaal. Bewoners weten nooit hoe lang ze er kunnen wonen. Faciliteiten zoals schoon drinkwater zijn er nauwelijks.  De mensen daar wonen op straat, op de stoep voor de deur van andere mensen of in parkjes. Iedere dag opnieuw leven deze families in onzekerheid of ze de dag erop nog mogen slapen in de geïmproviseerde slaapplek