Nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws. Wil je vier keer per jaar lezen waar Calcutta Rescue zich mee bezig houdt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Sponsortocht door Kolkata

Februari 2024

Bestuurslid Henk houdt in Kolkata een sponsortocht om geld op te halen voor onze stichting. Hij fietst in vijf dagen door de Sunderbans. Hiermee vraagt Henk aandacht voor de moeilijke omstandigheden waarmee de regio kampt. Hier lees je meer over de fietstocht van Henk.



Terug in Kolkata

Januari 2024

Bestuursleden Lilian en Sjannie zijn naar Kolkata geweest om te kijken hoe het gaat met de projecten van Calcutta Rescue. Sjannie werkte achttien jaar geleden als vrijwilliger in Kolkata. Het is dan ook al lang geleden dat ze hier is geweest. Wil je weten hoe Sjannie het vond om weer terug in Kolkata te zijn? Hier lees je er meer over.

 



Geslaagde kerstmarkt

December 2023

De montessorischool in Oegstgeest houdt ieder jaar een kerstmarkt, waar kinderen hun kerstknutselwerken verkopen. Calcutta Rescue heeft er ook een kraampje met handicrafts. In een uur tijd werd er voor €325,- verkocht. De sleutelhangers, boekenleggers en armbandjes waren erg populair. Klik hier om onze webshop te bekijken.

 

Wij zijn erg blij met de jarenlange steun en inzet van de Montessorischool. De schoolkinderen uit Kolkata hebben als bedankje een poster gemaakt.



Nieuwe onderzoeksmethode

November 2023

Om te weten hoe we mensen in sloppenwijken kunnen helpen, doen we onderzoek. Sinds kort doen we dat ook met Photovoice. Deelnemers maken foto's van hun leven en gebruiken deze als basis voor discussies. Het zorgt ervoor dat mensen beter worden begrepen en gehoord. Onderzoeker Esther Sulkers en Photovoice-trainer hebben in november deze techniek in de praktijk gebracht met leerlingen van Calcutta Rescue. Wil je meer weten over het project? Klik dan hier.



Alpha96 steunt CR met leren tassen

Oktober 2023

Het ontwerphuis Alpha96 gaat Calcutta Rescue steunen. Het bedrijf maakt en verkoopt duurzame leren producten die vooral in Kolkata worden gemaakt. Bij de verkoop van verschillende collecties tassen wordt nu met labels aandacht gevraagd voor onze stichting. Alpha96 gaat ook een deel van haar winst doneren aan Calcutta Rescue. 

 

Dankzij de verkoop van deze mooie tassen ondersteunen kopers in heel Europa onze stichting en daarmee ook duizenden kwetsbare inwoners die in armoede leven.



Prijs voor onderwijsproject

Augustus 2023

Onderwijsprojecten van Calcutta Rescue in India zijn in de prijzen gevallen. Ze wonnen tijdens de Telegraph School Awards for Excellence 2023 in de categorie 'Zorgzame school'.

Dit is een van de meest prestigieuze prijzen in West-Bengalen in de onderwijssector. CRNL is blij en trots op het onderwijsteam van Calcutta Rescue voor hun grote inzet en toewijding.



Hans reist over land naar India

Januari 2023

Hans Verdonschot uit Eindhoven is na drie weken aangekomen in Kolkata. Hij vertrok op 3 januari en wilde met alles behalve het vliegtuig naar India reizen. Zo nam hij treinen, bussen, fietstaxi's en motortaxi's. Met zijn actie heeft Hans bijna 15.000 euro opgehaald voor Calcutta Rescue. Op 24 januari werd hij feestelijk in Kolkata onthaald.

 

Wil je meer weten over zijn missie? Dat lees je hier.



Keurmerk goede doelen

November 2022

Per 1 november 2022 heeft Calcutta Rescue Nederland de erkenning gekregen van het CBF. Deze erkenning is het keurmerk voor goede doelen, dat door het CBF (de toezichthouder Goede Doelen) wordt uitgegeven. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, hebben deze erkenning.



Gelijke kansen voor kinderen

Voor alle supporters laat deze video zien wat Calcutta Rescue heeft gedaan voor de allerarmsten.  Ook laten we zien wat we in 2023 aan plannen hebben voor betere hulp en onderwijs voor de mensen die dit keihard nodig hebben.

Met hulp van de Nederlandse Cloverleaf foundation zijn 150 jongens en meisjes met een uniek onderwijsprogramma gestart. Het bijzondere aan het programma is dat er zowel bij jongens als de meisjes de nadruk wordt gelegd op gelijke kansen voor iedereen. De onderzoekers en Nederlandse bestuursleden Jasmijn Loos en Esther Sulkers hebben een vragenlijst aan alle kinderen voorgelegd, waarin alle kinderen vertellen over de positie van jongens en meisjes thuis.



Kerstvideo 2022

In onze kerstvideo kijken we terug naar wat we in 2022 allemaal hebben bereikt. We blikken ook vooruit en stellen wat doelen voor 2023. 



Midden in de lockdown - alle scholen waren al een half jaar dicht - startte Calcutta Rescue in december 2020 met een initiatief: Education on wheels. Met deze schoolbus kregen de jongste leerlingen in Kolkata de kans om op een speelse manier te ontsnappen uit de lockdown.  Het grappige filmpje laat zien hoe de kleintjes werden onthaald.



Dr. Jack Preger 90 is jaar geworden

25 juli 2020
Twee Britse vrijwilligers bezochten zijn huis in Norfolk met een verjaardagstaart. Susan Lee  vertelde dat Jack er goed uitzag en nog steeds zijn bekende gevoel voor humor had. Jack houdt van grapjes. Voor het aansnijden van zijn verjaardagstaart ging hij de bijl halen, waarmee hij dagelijks hout hakt. Dr. Jack was vol bewondering voor wat iedereen allemaal heeft gedaan, zoals geld inzamelen en het goede doel steunen.   

Dr. Jack bedankt iedereen die heeft deelgenomen of gedoneerd heeft aan de Kolkata Covid Challenge, die maar liefst 120.000 Pond heeft opgebracht! De wereldwijde gesponsorde wandeling werd gehouden op zijn 90ste verjaardag. Het ingezamelde geld gaat naar de extra uitgaven die Calcutta Rescue doet om haar personeel te beschermen en het doorgaan met het ondersteunen van de duizenden inwoners in de overvolle sloppenwijken met medicijnen, online onderwijs en voedselpakketten. Jack leeft erg mee met het personeel van Calcutta Rescue in deze moeilijke periode 

Kijk ook het filmpje waarin Jack de cake aansnijdt.


Lintjesregen in bestuur Calcutta

April 2020

Ongeloof en verbazing was op het gezicht van Lilian Teunissen af te lezen, toen zij tijdens haar werk in het ziekenhuis naar buiten was gelokt. Daar stond de bus van 'TV programma All you need is love', met een video- boodschap van haar vriend Dick en de burgemeester van Beverwijk met de aankondiging voor de koninklijke onderscheiding. 

De aankondiging bij Henk Loos verliep wat rustiger. De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, verraste Henk via videobellen met de koninklijke onderscheiding.    

Vanwege Corona zijn in het hele land de onderscheidingen via videobellen bekendgemaakt. In 2020 hebben 3305 Nederlanders een koninklijke onderscheiding ontvangen.

De directeur van Calcutta Rescue, Jaydeep Chakraborty, beschreef Lilian als een moedige vrouw die een groot deel van haar leven heeft gewijd aan degenen die minder geluk hebben dan zijzelf. Hij zei dat Henks 'medeleven, empathie en liefde voor de mensheid' hem deze koninklijke onderscheiding waardig maakte.

Jaydeep zei: “Gefeliciteerd Henk en Lilian! Bedankt voor alles wat je hebt gedaan en bedankt aan al onze supporters over de hele wereld.”

Voorzitter Jeroen van Basten Batenburg had al in 2010 al de eer om geridderd te mogen worden.



International Meeting Amsterdam

Mei 2019

In het weekend van 11 en 12 mei 2019 ontmoetten 38 vrijwilligers en 4 stafleden uit Kolkata elkaar in de Stay Okay in Amsterdam Oost. Een bijzondere meeting, omdat het de eerste keer is sinds het pensioen van oprichter Dr. Jack Preger. Iedereen was het er na afloop over eens dat het wederom hele bijzondere dagen waren. De organisatie bestaat dit jaar 40 jaar.


Op de foto van links naar rechts: Shomir (bestuurlid in Kolkata) en Conny Shoudhuri, Jeroen van Basten Batenburg (voorzitter), Denise Florentinus en Annemiek.

Vrijwilliger Denise Florentinus (26) vertelt: "Door veel te reizen naar andere landen, kwam ik er al snel achter dat dit niet voor iedereen een vanzelfsprekende kans is. Er zijn enorm veel mensen op de wereld die worden beperkt door armoede en onvoldoende ondersteuning krijgen vanuit de overheid. Vooral in India leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens en met het kassenstelsel is het voor hen haast onmogelijk om hier zonder hulp uit te komen. Ik wilde dus graag een steentje bijdragen. Calcutta Rescue werd via-via aan mij aangeraden. Het persoonlijke karakter van de Stichting sprak mij direct aan. Daarnaast bewijst Calcutta Rescue met haar transparantie en de focus op duurzame ontwikkelingshulp dat zij het beste met de lokale bevolking voor heeft. Hierdoor blijf ik mij met een goed gevoel inzetten als vrijwilliger."



Kerstmarkt

17 december 2018

Jaarlijks organiseert de Montessori school een kerstmarkt. De opbrengst komt ten goede aan de scholen van Calcutta Rescue. 



Dutch Design Week en Calcutta Creative

27 oktober 2018

Meike Fleskens is concept en content designer. In januari 2018 bezocht ze Kolkata om in het Handicrafts center een concept te bedenken voor het hergebruik van textiel.  Dit concept heeft ze in dit jaar verder vormgegeven en laat ze naast haar andere werk onder meer zien op de Dutch Design Week. Binnenkort keert ze terug naar Kolkata om de eerste ontwerpen te maken. 

 

Interesse in het Calcutta Creative concept? Neem dan contact op met Meike op.



Filantroop van het jaar

5 mei 2017

Dr. Jack Preger is benoemd tot Filantroop van het Jaar op de Asian Awards 2017 ceremonie in Londen. Met de prijs wordt zijn uitzonderlijke werk van de afgelopen jaren erkend, zijn hulp aan de allerarmsten in Kolkata.

Dr. Jack ontvangt zijn award uit handen van acteur Anupam Kher



Bezoek aan projecten

April 2017

Bestuurslid Esther Sulkers was in de eerste week van april 2017 in India en bezocht een aantal projecten die door Calcutta Rescue worden ondersteund.

Op deze manier zien we van dichtbij dat alle donaties goed worden besteed.

Dr. Jack - The movie

Maart 2017

In maart 2017 is de film over het leven Jack Preger, gemaakt door Benoit Lange, voor het eerst in Kolkata vertoond. Inmiddels heeft de film diverse onderscheidingen gewonnen. De hele film is hieronder te zien op Youtube.

Walking in the Rain

Juli 2017

Abby Cornelissen en Nick Jansen doen verslag van fikse moesson bui. Dit is normaal in Kolkata maar niet voor de Eindhovenaren. Abby heeft als verpleegkundige deze zomer zes weken stage gelopen  Bekijk hier haar filmpje. 



India Dag Haarlem

 29 november 2015

De India dag in de Stay Okay in Haarlem was een groot succes. Deze dag werd georganiseerd om het 25 jarig bestaan van Calcutta Rescue Nederland te vieren. Met 50 vrijwilligers en 200 bezoekers hebben we er een mooie dag van gemaakt en maar liefst 2500 Euro opgehaald 

Buurtcamping Eindhoven

27 sept 2015

 In  Kolkata wonen meer dan 1 miljoen mensen wonen in sloppenwijken. Faciliteiten zoals schoon drinkwater zijn er beperkt. Mensen wonen op straat, op de stoep voor de deur van andere mensen of in parkjes. Iedere dag opnieuw leven deze families in onzekerheid of ze de dag erop nog mogen slapen in de geïmproviseerde slaapplek