Gezondheidszorg

De medische zorg in Kolkata staat onder druk. Door lange wachttijden kunnen patiënten met een complexe zorgvraag niet altijd geholpen worden en zijn de juiste medicijnen moeilijk verkrijgbaar.

 

Calcutta Rescue heeft meerdere straatklinieken in het noorden van Kolkata. Deze zijn een aanvulling op de gezondheidszorg die de overheid biedt. Iedere kliniek heeft een eigen specialisatie en inwoners kunnen er iedere dag heen. We behandelen mensen, begeleiden chronische patiënten en geven voorlichting over onderwerpen als gezonde voeding, seksuele voorlichting en hygiëne. Zo hebben ook de allerarmsten toegang tot medicijnen, diagnostiek en kosteloze raadpleging van artsen.

 

Calcutta Rescue biedt hulp aan 25 sloppenwijken met behulp van vier vaste klinieken en twee mobiele klinieken.

Talapark

De Talapark kliniek is de grootste kliniek van Calcutta Rescue. De meeste patiënten hier hebben meerdere chronische ziektes, zoals astma en diabetes, of hebben een behandeling nodig voor kanker of hiv.

Tangra kliniek

De Tangra kliniek ligt naast de sloppenwijk Tangra. Deze kliniek is er voor eerstelijnszorg. Hier komen mensen die nog niet naar een ziekenhuis zijn geweest.  

Nimtala 

De Nimtala kliniek behandelt meerdere aandoeningen en  biedt uitstekende wondzorg. De kliniek ligt in een gebied met  grote armoede. Veel patiënten wonen in kleine hutjes langs de spoorlijn.

Tbc kliniek 

De Tbc kliniek geneest mensen die leiden aan tuberculose. Dat gebeurt met een behandeling die vele maanden duurt, volgens de strategie DOTS 
(Directly Observed Treatment, Short). Mobiele klinieken

Calcutta Rescue heeft ook twee mobiele klinieken. Een medisch team bezoekt daarmee iedere dag sloppenwijken om daar eerstelijnszorg, vaccinaties, voorlichting en andere ondersteuning te geven.Mother & Child Health Education

In sloppenwijken worden zwangerschappen vaak nog begeleid door een traditionele vroedvrouw. Dit gaat op basis van bijgeloof. De zwangere vrouwen krijgen bijvoorbeeld het advies om zo min mogelijk te eten, zodat hun baby geen te hoog geboortegewicht zal krijgen en makkelijk op de wereld kan worden gebracht.

 

Dit is gevaarlijk voor moeder en kind. Om vrouwen betere voorlichting en begeleiding te geven tijdens en na hun zwangerschap, is er daarom het MCH programma. Dit staat voor Mother & Child Health Education en is in 1995 gestart door Calcutta Rescue.