Fairtrade: Werk en een toekomst

Het handicrafts programma van Calcutta Rescue vindt zijn oorsprong in de straatklinieken. in de jaren tachtig ondersteunde een naaileraar de voormalig patiënten met het herstellen en maken van kleren voor nieuwe patiënten.  Een vrijwilligster introduceerde het handwerken voor de kinderen op school en zag dat deze zich heel goed konden ontplooien met naald en draad. Kleine borduursels werden er aanvankelijk gemaakt.  Er ontstond een handicraft groep waarin voormalig patiënten geschoold werden in het maken van kwaliteit handwerk, die in het buitenland konden worden verkocht. 

 

Het mes sneed aan twee kanten, Niet alleen konden deze mensen hun inkomen verwerven, ook leverde het nog extra fondsen op voor de organisatie.

 

Het programma heeft zicht ontwikkeld tot een handwerk programma met de fairtrade status. Bijna alle thuiswerkers zijn vrouwen, alleenstaande vrouwen, veelal in de steek gelaten door hun echtgenote of weduwe. 

 

De Nederlandse stichting verkoopt slechts een deel van de uitgebreide collectie van handicrafts. Deze handicrafts kunnen worden aangeschaft via deze website.

 

Ook is het mogelijk om zelf een ontwerp te maken en te laten uitvoeren in Kolkata.  Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Calcutta Rescue handicrafts, neem dan contact op met henk.loos@planet.nl.