Handicrafts

Veel ex-patiënten in Kolkata kunnen niet in hun eigen levensonderhoud voorzien. Ze kunnen vaak niet werken doordat ze bijvoorbeeld gehandicapt zijn of niet kunnen lezen of schrijven. Ook alleenstaande vrouwen in sloppenwijken komen nauwelijks aan werk.

 

Om deze mensen werk te bieden, is het handicrafts programma van Calcutta Rescue opgezet. Hier leren mensen om met de hand spullen en kleding te maken. De Fairtrade kwaliteitsproducten worden over de hele wereld verkocht. Met de opbrengst kunnen de mensen zichzelf en hun familie onderhouden.


Het handicrafts programma is begonnen in de jaren '80. Een naaileraar kwam toen naar de straatklinieken van Calcutta Rescue, om mensen in sloppenwijken kleren te leren maken. Hieruit ontstond een handicraft groepje, dat samen allerlei kleren en spullen maakte. Die spullen verkochten ze via Calcutta Rescue in het buitenland. Zo verdienden ze geld om van te leven en krijgt Calcutta Rescue extra fondse, waarmee anderen weer kunnen worden geholpen.

Het programma heeft zich vandaag de dag ontwikkeld tot een team van ruim vijftig mensen. Ze leren kleding, tassen, kaarten, borduursels en andere producten met de hand te maken. Ontwerpers uit heel Europa komen naar Kolkata om samen met het team te werken en hen nieuwe vaardigheden te leren. De handwerken die het team maakt, voldoen aan strenge normen en hebben een Fairtrade status.

Calcutta Rescue Nederland verkoopt slechts een deel van de uitgebreide collectie van handicrafts. Deze kunt u kopen via onze website. Het is ook mogelijk om zelf een ontwerp te maken en te laten uitvoeren in Kolkata. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met henk.loos@planet.nl

 

 

 

Wil je meer weten over het handicrafts programma? In deze video zie je hoe het de levens van mensen verbetert.