Sack gardening

Sack gardening betekent letterlijk tuinieren in zakken. Het is een techniek waarbij groente en fruit worden gekweekt in zakken. Dit is vooral handig in gebieden met beperkte ruimte, slechte grondomstandigheden of stedelijke omgevingen waar geen toegang is tot vruchtbare grond.

 

Kolkata Mary Ward Social Centre (KMWSC) werkt al vele jaren in de Brickfields. De Brickfields zijn de duizenden steenfabriekjes die de stevige klei van de rivieren in West Bengalen gebruiken voor het maken van bakstenen. De leefomstandigheden zijn er slecht. Al meer dan 10 jaar steunen we onderwijs, gezondheidszorg en voorlichting voor deze seizoenarbeiders. Zij komen van ver en wonen en werken als seizoenarbeider op de grond van de steenfabrieken. Hun voedingspatroon is eenzijdig en ze hebben bijna geen kennis over gezond eten.

 

Het is door deze combinatie van factoren dat CR Nederland samen met KMWSC het Sack Gardening programma heeft ontwikkeld. Na een jaar voorbereiding startte in november 2022 het werven van de deelnemers. Iedereen kreeg een uitgebreide training over hoe ze deze mini moestuintjes konden verzorgen. In december werd de vruchtbare grond en compost in handige grote zakken gedaan en kon het zaaien beginnen.

Presentatie Sack gardening

In januari heeft Henk Loos, bestuurslid van CR Nederland, het Sack Gardening project bezocht. Esther Sulkers volgde in april. Ze zagen hier een enthousiast team van KMWSC, enthousiaste medewerkers en misschien wel het belangrijke: op alle plaatsen waren de moestuintjes tot leven gekomen. Er groeien nu allerlei groenten zoals bloemkool, pompoen, aubergine, paprika, spinazie, peper en koriander.


Bekijk hier hoe het Sack Gardening project eruitziet