Mini Moestuintjes: Sack gardening

Wat is Sack gardening,

In goed Nederlands vertaald als tuinieren in zakken, is een techniek waarbij planten worden gekweekt in zakken of containers in plaats van traditionele tuinbedden of potten. Het is met name handig in gebieden met beperkte ruimte, slechte grondomstandigheden of stedelijke omgevingen waar geen toegang is tot vruchtbare grond.

Kolkata Mary Ward Social Centre (KMWSC) werkt al vele jaren in de Brickfields.  De Brickfields zijn de duizenden steenfabriekjes die de stevige klei van de rivieren in West Bengalen gebruiken voor het maken van bakstenen. Bij de steenfabrieken wonen brickfields de De leefomstandigheden zijn er heel slecht. Al meer dan 10 jaar steunt Calcutta Rescue Nederland, onderwijs, gezondheidszorg en voorlichting voor deze tijdelijke bewoners.  Deze families, zijn seizoenarbeiders. Zij komen uit andere streken gereisden werken lange dagen in de maanden dat zij de stenen kunnen maken. Het voedingspatroon is eenzijdig en de kennis van gezond eten is bijna niet.

Het is door deze combinatie van factoren dat Esther en Henk samen met KMWSC het Sack Gardening programma ontwikkelden. Na een jaar van voorbereiding met een heel team in Kolkata, startten in november 2022 het werven van de deelnemers. Alle deelnemers kregen een uitgebreide training hoe deze mini moestuintjes te verzorgen.  In december werd de vruchtbare grond en compost in handige grote zakken gedaan en kon het zaaien beginnen.   

presentatie Sack gardening

Half januari bezocht Henk Loos het Sack gardening project. Esther Sulkers volgde in April. Wat troffen zij aan? Een enthousiast team van medewerkers van KMWSC, enthousiaste deelnemers en misschien wel het allerbelangrijkste Op alle plaatsen zijn de mini-moestuintjes tot leven gekomen, en groeit er bloemkool, pompoen, aubergine, tomaat, paprika, spinazie, koriander en pepers. 

 


foto impressie van Esthers bezoek in april '23


foto impressie van Henks bezoek in januari'23