Onderwijs op wielen

De meeste kinderen kunnen in Kolkata nog steeds niet naar school vanwege Covid-beperkingen, Calcutta Rescue is daarom in december 2020 gestart om de schoolbus om te bouwen naar een mobiel klaslokaal. Op alle schooldagen wordt met de learkrachten naar de sloppenwijk gereden en krijgen met name de kleine kinderen les in de mobiele schoolklas. 

Het is essentiaal dat juist kinderen van wie de ouders mogelijk analfabeet zijn goed worden voorbereid op de stap naar een reguliere school.. Dit is een belangrijk aandachtsgebied in het onderwijsprogramma van Calcutta Rescue. Op dit moment hebben we 75 kinderen in deze groep.

 

Deze kinderen hebben al 10 maanden school gemist sinds de sluiting van alle scholen in maart 2020. De leerachterstand die zij opdoen is voor deze groep kinderen mogelijk permanente gevolgen als we niet in actie komen.

 

Oudere leeftijdsgroepen hebben zich goed aangepast aan online lessen die we al eerder organiseerde, maar deze leeftijdsgroep heeft behoefte aan persoonlijke betrokkenheid bij leraren die hun eerste stappen in het onderwijs leuk kunnen maken. Dat is precies waarvoor dit nieuwe onderwijsprogramma, Education on Wheels, is ontwikkeld. Met behulp van liedjes, rijmpjes en leuke werkbladen zorgen we dat de kinderen de aandacht erbij kunnen houden.

 

Momenteel brengt de bus een uur per dag door in twee sloppenwijken, maar het uiteindelijke doel is dat we een andere bus kunnen kopen met het geld we inzamelen.   

 

De Indiase krant de Telegraph plaatste een artikel over dit programma 

 

Ananya Chaterjee, hoofd van het onderwijsprogramma's bij Calcutta Rescue, legt uit: “Kleuterscholen spelen een cruciale rol bij het leggen van de basis voor de juiste psychologische, fysieke en sociale ontwikkeling van een kind. De sluiting van onze onderwijsprojecten die we bieden blijft een bedreiging vormen voor onze integrale ontwikkelingsaanpak. Met online onderwijs via smartphones voor de oudere kinderen en schoolbus onderwijs proberen we de schade t beperken voor de groepen die toch al zo zwaar door de Corona crisis zijn getroffen."