fair trade spin en weef project

Canning en Tamuldah liggen 55 km ten zuiden van Kolkata, in de Sudarbans, vlakbij werelds grootste mangrove bossen. De natuur is hier overweldigend, maar de mensen zijn arm en er is weinig werkgelegenheid. Calcutta Rescue heeft in deze arme streek opleidingsprogramma's voor werkloze jonge mannen opgezet. Studenten volgen hier een opleiding tot spinner of wever. Met deze vaardigheden wordt de kans vergroot een baan vinden. In de weverij worden op ambachtelijke wijze textielen producten gemaakt die gebruikt worden in het handicraft project. Ook wordt verband gemaakt dat wordt gebruikt bij de wondverzorging in de eigen klinieken. 

handicrafs

Het handicrafts programma van Calcutta Rescue vindt zijn oorsprong in de straatklinieken. Daar ondersteunde een naaileraar de voormalig patiënten met het herstellen en maken van kleren voor nieuwe patiënten.  Een vrijwilligster introduceerde het handwerken voor de kinderen op school en zag dat deze zich heel goed konden ontplooien met naald en draad. Kleine borduursels werden er aanvankelijk gemaakt.  Er ontstond een handicraft groep waarin voormalig patiënten geschoold werden in het maken van kwaliteit handwerk, die in het buitenland konden worden verkocht. Het mes sneed aan twee kanten, Niet alleen konden deze mensen hun inkomen verwerven, ook leverde het nog extra fondsen op voor de organisatie.

Het programma heeft zicht ontwikkeld tot een handicraft programma, met de fairtrade status. Bijna alle werkers zijn patiënten, vaak weduwen of vrouwen in de steek gelaten door hun echtgenote, of wiens echtgenoot te ziek is om te werken. Ook studenten voor wie het leren op een school te moeilijk is worden toegelaten in het programma. Ook naaien de vrouwen school uniforms voor de leerlingen van de de eigen scholen.

De Nederlandse stichting verkoopt slechts een deel van de uitgebreide collectie van handicrafts.

Deze handicrafts kunnen worden aangeschaft via deze website. (webshop in ontwikkeling