Vrijwilligers vertellen

Op deze pagina lees je meer over de verhalen van vrijwilligers die in Kolkata hebben gewerkt. In totaal werkten meer dan 100 Nederlandse vrijwilligers in Kolkata. Hierbij een verzameling van verhalen van huidige en voormalig bestuursleden. 


Henk Loos

in 1990 reisde Henk door India en kwam hij toevallig in aanraking met Calcutta Rescue. 

Vanaf 1995 is Henk de Nederlandse penningmeester, en reist nog regelmatig naar Kolkata 

Jeroen van Basten Batenburg

in 1989 maakte Jeroen deels per fiets een reis in India. na 9 maanden kwam hij in Kolkata aan en kwam in aanraking met het werk van Dr. Jack.  Als verpleegkundige ging Jeroen direct aan de slag. 

Na zijn terugkeer in Nederland besloot hij in 1990 de stichting Calcutta Rescue Nederland op te richten. Als oprichter is Jeroen nog altijd onze voorzitter.Esther Sulkers

In 1995 werkt Esther als verpleegkundige in een van de klinieken. In 2017 is zij bestuurslid geworden. Lees hier haar verhaal. 

Sjannie Luycks

In 2001 reisde Sjannie naar Kolkata om er 4 maanden te werken als assistent administrator. 

 

In 2001 ben ik ruim 4 maanden in Kolkata geweest en heb er gewerkt als assistent administrator.

 

Dat betekende dat ik hoofdzakelijk in de ‘office’ van Calcutta Rescue werkte. In die tijd was een computer bij CRK nog geen algemeen gebruiksmiddel. In de computer room stonden een paar PC’s die we met alle medewerkers moesten delen. Naast de algemene ondersteuning op kantoor was ik verantwoordelijk voor de kluis. Ik (als vrijwilliger) bezat de enige sleutel van de kluis en toentertijd werd alles nog contant betaald. Ook de salarissen werden in een loonzakje uitgekeerd. Regelmatig ging ik, onder begeleiding, naar de bank om geld op te halen en dat ging dan toch om flinke bedragen. Een lading muntgeld was zo zwaar dat het bijna niet te tillen was.

 in 2024 bezocht Sjannie na 18 jaar Calcutta Rescue opnieuw. Lees verder op deze link hoe ze dit beleefde  

 Lilian Teunissen

In 1990 werkte Lilian Teunissen voor het eerst voor Calcutta Rescue als vrijwilliger.  Vanaf 199? is zij bestuurslid en reist ze nog heel  regelmatig naar India. Hier haar verhaal.

 

In de jaren '90 heb ik 1 jaar voor Calcutta Rescue gewerkt als verpleegkundige.Ik hield me vooral bezig met leprapatienten en was zeer met hun lot begaan. Soms moest ik een taxi nemen met één van de patienten om naar een ziekenhuis te gaan en alle taxi's reden voorbij omdat ik samen met een leprapatient was. Ik kon het niet geloven; wat een stigmatisering.

 

Ook de moeder en kind kliniek werd in die tijd voor het eerst opgezet met extra voeding voor de kleintjes. Je zag heel veel ondervoeding en het viel op dat dit vooral meisjes waren. De jongetjes kregen alle extraatjes. Er was in die tijd een grote groep vrijwilligers en ondanks alle ellende die we zagen hadden we samen veel pret en dit heeft geleid tot levenslange vriendschappen.

 

Calcutta Rescue heeft mijn leven echt ten goede veranderd.

 

Ik ben daarna altijd actief gebleven als bestuurslid en heb me met name al die jaren voor de uitzending voor verpleegkundigen en artsen ingezet. Edith van Kempen

Ariette Fernhout

Gera ClarksonMariëlle Steyn

In 2009 werkte Mariëlle 9 maanden als verpleegkundige.  

lees hier het artikel dat destijds verscheen in 

Download
Marielle artikel CR 2010-1208.pdf
Adobe Acrobat document 2.1 MB

Glen Kendall