Corona nieuwsupdate

6 september 2020- Henk Loos

De situatie in India  is niet onder controle .  Het aantal besmettingen blijft stijgen en hiermee wordt India het land in de wereld met de meeste besmettingen. De gevolgen voor de economie zijn enorm.  In India werkt 80% van de bevolking in de informele sector. Dit betekent dat sinds de eerste lockdowns in maart, een heel groot deel van de bevolking niet meer werkt.   De overheid kan met moeite zorgen dat de vele miljoenen burgers in de steden basis rantsoenen krijgen. Ziekenhuizen zijn overbelast en weigeren soms toegang voor nieuwe zieken. Scholen zijn al maanden dicht en men verwacht niet dat ze dit jaar nog open gaan.  Het is ook onmogelijk om afstand te houden in het overvolle India.  Het is de hoop dat de weerstand van de bevolking goed is en dat groepsimmuniteit snel worden opgebouwd. Een andere optie is er eigenlijk niet in India. Tot nu vallen de sterftecijfers mee en herstellen Covid-19 patiënten sneller dat in andere landen.   Calcutta Rescue is er altijd voor de allerarmsten geweest. Dit betekent dat alle we onafgebroken bezig zijn met onze diensten aan te passen aan de noden van de mensen in de sloppenwijken. Meer dan 500 chronische patiënten krijgen wekelijks hun medicijnen. 650 schoolkinderen geven we les via mobieltje en evenzo vele voedselpakketten worden wekelijks gedistribueerd  Veel extra geld is nodig om dit te blijven volhouden. Blijf ons steunen. Calcutta Rescue in Duitse media: T-online

Op 31 augustus gaf Jaydeep een interview voor het Duitse Media platform T-online. Jaydeep gaat in op de gevolgen van Corona voor de inwoners in arme wijken.  Klik op het plaatje voor de video,  

Wat doet Calcutta Rescue in deze Coronatijd?

in juni zijn een aantal klinieken heropend. Eerst in onze hoofdkliniek, Tala Park, daarna Chitpur en daarna Nimtala.  Onze tbc-kliniek is nooit echt gestopt met werken en onze straatmedicijnen leveren medicijnen aan geregistreerde patiënten in de stad.

Sinds de heropening van de klinieken zijn we erin geslaagd om weer contact te leggen met veel van de patiënten die het contact met ons verloren hadden tijdens de eerste lockdown. Bij Tala Park is gestart met inhaalvaccinaties aan kinderen. Dankzij ons nieuwe systeem op afspraak zien we ongeveer 25 patiënten per dag in plaats van 80.  Het consult met de patiënt verloopt via een plexiglas scherm. 

Natuurlijk gaan we door met de regelmatige levering van droogvoerrantsoenen, vitamines, maskers,  ontsmettingsmiddelen en maandverband aan studenten en hun gezinnen. Veel gezinnen die in sloppenwijken of op straat wonen, kunnen simpelweg geen drie maaltijden per dag meer betalen. Waar voorheen groenten, eieren en vis gewone dingen waren, consumeren ze nu zelfs onder de armen de basis van rijst en aardappelen. CR zorgt ervoor dat Calcutta Rescue-studenten en hun gezinnen gezond kunnen blijven eten. 

Kolkata Covid Challenge

op 25 juli 2010 werd Jack Preger 90 jaar. Op deze memorabele dag organiseerde CR een sponsorloop. Over de hele wereld liepen mensen 10 km om geld in te zamelen voor de extra uitgaven die CR doet als gevolg van Corona.  Meer dan 16000 keer is de Facebook uitzending bekeken. Het resultaat was boven verwachting goed.  Meer dan 100.000 euro is er gedoneerd op de  speciale link. De Barclays bank die dit project steunde, verdubbelt het gedoneerde bedrag.   

Covid besmettingen in Kolkata

Nadat de landelijke lockdown in juni werd opgeheven, verspreidde het virus zich snel over India. Er zijn momenteel ongeveer 3.000 nieuwe gevallen per dag in West-Bengalen, de meeste in Kolkata - driemaal zoveel als een maand geleden. Tot dusver zijn hier 2500 mensen omgekomen en er zijn geen tekenen van vertraging van de verspreiding van het virus. In heel India, waar er nu meer dan 2,7 miljoen gevallen zijn, is alleen in Delhi duidelijk dat het virus aan het afnemen is. In Kolkata zijn we nog maanden verwijderd van dat punt. Tot nu toe zijn er vijf CR-medewerkers positief getest op het virus. Drie waren asymptomatisch en helaas is een medewerker(Uttara) tragisch aan het Covid virus overleden. Gopal, de aloude chauffeur van Dr. Jack, werd begin deze maand met het virus in het ziekenhuis opgenomen. Na een aantal zeer zorgwekkende dagen zijn we blij te kunnen zeggen dat hij inmiddels is thuis aan het herstellen is.  Hoewel de Corona besmettingen oplopen is een tweede totale lockdown niet verantwoord. De West-Bengaalse regering heeft nu twee lockdown-dagen per week aangekondigd.  Als gevolg zijn de voedselprijzen aanzienlijk gestegen, Dit is moelijk voor inwoners in de arme wijken , van wie velen nu werkloos zijn en zonder reserves zijn. Calcutta Rescue doet wat ze kan om deze mensen te helpen.  Dromen

Subham Chakraborty (15) droomt van de dag dat de Covid-19 lockdown afgelopen zal zijn en hij opnieuw naar Calcutta Rescue’s Tala Park School kan lopen en mens-erger-je-niet gaat spelen met zijn vrienden. Subham is one of 650 jongeren in #KolkataKidsLockdown die worden ondersteund in de crisis door het team van Calcutta Rescue met eten, het leren op afstand en mentale ondersteuning.

Help gezinnen zoals op deze foto en zorg dat zij gezond blijven en kunnen blijven leren en groeien. 

Brand in Sloppenwijk: Canal East vernielt 50 huizen. CR helpt

Kolkata, 16 september 2020

267 mensen hebben in de brand hun huis verloren. CR start met het screenen van de inwoners