Denise legt uit waarom zij actief is geworden voor Calcutta Rescue.  

 

Door veel te reizen kwam ik er al snel achter dat dit niet voor iedereen een vanzelfsprekende kans is. Er zijn enorm veel mensen op de wereld die worden beperkt door armoede en onvoldoende ondersteuning krijgen vanuit de overheid. Vooral in India leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens en met het kassenstelsel is het voor hen haast onmogelijk om hier zonder hulp uit te komen. Ik wilde dus graag een steentje bijdragen, maar via welke Stichting zal ik dit doen? Calcutta Rescue werd via-via aan mij aangedragen. Na het eerste contact werd ik uitgenodigd voor een bestuursvergadering. Het persoonlijke karakter van de Stichting sprak mij direct aan. Daarnaast bewijst Calcutta Rescue met haar transparantie en de focus op duurzame ontwikkelingshulp, dat zij het beste met de lokale bevolking voor heeft. Hierdoor blijf ik mij met een goed gevoel inzetten als vrijwilliger.

Denise's Blog: De Calcutta Rescue familie

Een beladen en dubbel gevoel, maar een echte bevestiging dat ik bijdraag aan een geweldig doel; de International Meeting van Calcutta Rescue. Een tweedaagse meeting vol inspirerende en ‘buikpijn van het lachen’ momenten. Leden van het managementteam uit India en van de Support Groups uit Nederland, Engeland, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland kwamen bijeen om te vergaderen over hoe het ervoor staat met de Stichting Calcutta Rescue en om te brainstormen over de toekomstplannen. Van alle aanwezigen was ik de enige die nog nooit in Kolkata is geweest. Gelukkig geen probleem, want deze stichting kan alle hulp gebruiken! Ik werd door iedereen met open armen ontvangen.

 

Op dag 1 werden wij op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen rondom de organisatie. Hierbij werd ook stilgestaan bij het pensioen van Dr. Jack, de oprichter van deze stichting. Sinds januari is hij teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk, na zich voor ongeveer 40 jaar te hebben ingezet voor de hulpbehoevenden in Kolkata. Het is dus voor iedereen even schakelen en wennen dat Dr. Jack niet meer aan het roer zal zitten. Terwijl de videoboodschap die Dr. Jack voor de organisatie had gemaakt werd afgespeeld, was het doodstil in de ruimte. Ruim 40 mensen in een zaal en iedereen was geraakt door zijn woorden.

 

Om te laten zien waar wij het allemaal voor doen, was er ook een video van een groepje Indiase kinderen. Vrolijk, blij en dankbaar. Voor de school die, mede dankzij Dr. Jack, voor hen is opgezet en waar zij nu veilig heen kunnen gaan en kunnen leren. Voor de kans die deze kinderen nu krijgen om datgeen te bereiken wat zij aspireren. Als inwoner van een land waar het individualisme heerst over het collectivisme, is het ontzettend mooi om toch deze momenten van liefde voor de medemens mee te maken en het bewijs te zien dat er nog mensen zijn die zich daar hard voor maken. Het resultaat, deze keer in de vorm van de video, laat je zelf ook hardop meelachen. 

Natuurlijk hebben wij niet alleen video’s gekeken, maar hebben we met z’n allen nagedacht over hoe we verder willen als deze Stichting en wat we per Support Group kunnen ondernemen. Dit nam vorm in vergaderingen, maar ook door interactief bezig te zijn. Lekker brainstormen over hoe wij bijvoorbeeld de stichting beter op de kaart kunnen krijgen of over fundraising. Erg belangrijk, want Calcutta Rescue kwam in 2018 zo’n €100.000,- tekort...

 

Op de eerste dag van de International Meeting was na de vergadering ook tijd om iets leuks te doen met de groep. Zo leer je elkaar ook op een andere manier kennen. Zelfs Nederland leerden we beter kennen, want we gingen naar “This is Holland”, een attractie met een panoramavliegsimulator in Amsterdam. Het simuleert een vlucht over Nederland, compleet met de geur van tulpen die je tegemoetkomt als ze op het scherm voorbijkomen en nevelspray als je over het water vliegt. Als je er in de buurt bent, neem eens een kijkje. Ook leuk voor de rasechte Hollander! 

 

Al met al ben ik met deze twee dagen een mooie ervaring, en zelfs een familie, rijker. Na deze dagen is mij duidelijk geworden dat gevoelens van saamhorigheid en verwantschap sterker worden als je je samen hard maakt voor een goed doel. Ik ben dankbaar voor deze kans om deel te zijn van deze grote familie waarin iedereen zich even passievol inzet voor de stichting die Dr. Jack zo mooi heeft opgezet. Aan heel Calcutta Rescue: dankjewel.

Foto impressie van de IM2019  in Amsterdam